[website ontwerp] [website bouwen] [Start]

JURYRAPPORT 2005


Ter herinnering aan de heer B.J. Kerkhof, die van 1937 tot 1953 voorzitter was van het genootschap Kunstliefde in Utrecht, is door mevrouw Y. Kerkhof-Hoogslag bij het

150 jarig bestaan van het genootschap (1957) de Bernard Johan Kerkhofprijs ingesteld. Deze prijs (een geldbedrag van

€1.100,-) wordt jaarlijks uitgereikt aan een lid van het genootschap Kunstliefde dat volgens zijn/haar artistieke begaafdheid, vakmanschap en betrokkenheid bij het genootschap, het meest in aanmerking komt. Het is een prijs waarbij de artistieke kwaliteit van het gehele oeuvre van de kunstenaar in aanmerking wordt genomen. De jury heeft daarom in haar beoordeling laten meewegen of de kunstenaar meer dan één werk op de tentoonstelling presenteert. 


De jury van 2005 bestond uit:

Adriaan van den Berk (winnaar 2004), Helwien Kersjes en Mariëlle Pals.


De drie leden van de commissie hebben eerst individueel en daarna gezamenlijk de verschillende werken bekeken. Vervolgens heeft elk jurylid zijn/haar eerste voorkeur aangeven (met motivatie) en zijn de werken besproken. Opvallend was dat het voor deze jury relatief eenvoudig was (ondanks de diversiteit van het geëxposeerde werk) om tot een keuze te komen. Dit had niet te maken met een basale gelijkgestemdheid. Smaak, ervaring en inzicht in de beeldende kunst waren ook bij deze jury heel verschillend per persoon.


De eensgezindheid van de commissie kwam vooral voort uit het overtuigende kunstenaarschap van de maker. Het betreft oorspronkelijk werk, gemaakt vanuit een sterke visie en innerlijke noodzaak. De verschillende werken hebben elk een specifieke eigenheid en kracht, maar vormen samen een oeuvre met een herkenbare stijl. Alle werken zijn technisch goed uitgevoerd, met liefde voor het detail en uit elk object spreekt kunstenaarschap: de drang om specifiek dit te maken en niets anders. Ook aansprekend is het gevoel voor kleur, de materiaalkeuze en het gebruik van de specifieke eigenschappen van het gekozen materiaal. Het werk heeft een aantrekkelijke frisheid en helderheid en voldoende dimensie en poëtische klasse om de aandacht van de kijker ook na langere tijd te prikkelen en vast te houden.


Met overtuiging en plezier wil de jury daarom graag de B.J. Kerkhofprijs 2005 uitreiken aan Marja Steinmetz
  

Bij belangsteling voor een Object graag een mailje sturen naar marjasteinmetz@gmail.com onder vermelding van de titel van het werk.


  

                                  Prijzen

Marja Steinmetz